Našim cílem je vybrat pro Vás vždy ty nejlepší jedince, tak aby Vám rostliny a pobyt na zahradě dělaly jen a jen radost!

Přejeme příjemné chvíle strávené na Vaší zahradě!


Úvod »OVOCNÉ DŘEVINY»ŠVESTKY, POLOŠVESTKY a RYNGLE » slivoň - švestka DOMÁCÍ


        

slivoň - švestka DOMÁCÍ

švestka

 

Číslo produktu: 12000
Parametr 1: prostokořený
Parametr 2: podnož myrobalán
Parametr 3: stromek lze zaslat, ale bude zastřižen
naše cena bez DPH : 217 Kč
naše cena s DPH (15 %):
250 Kč
: 0 Kč

do košíku:
  ks  

Původ: Vznikla výběrem lokálních klonů pravých švestek, které se pěstovaly na území České republiky.již od středověku.
Vlastnosti stromu: Růst je středně silný. Koruny jsou nejčastěji vysoce pyramidální, později se mírně rozkládají. Z počátku bývají příliš husté. S postupným prosýcháním stárnoucího obrostu se aktivní plodonosný obrost přesouvá na obvod prořídlé koruny. Proto stromy vyžadují včasné zmlazování. Stromy kvetou pozdně a jsou samosprašné
Vlastnosti plodu: Je menší velikosti (průměrná hmotnost se pohybuje v rozmezí 15-25 g). Tvar je typicky švestkovitě protáhlý, horní část plodu je nejčastěji tupě zakončena. Některé typy mají ostřejší špičku. Slupka má barvu tmavě fialově modrou se světle modrým ojíněním. Je pevná a má nakyslou chuť. Stopka je středně dlouhá. Dužnina bývá žlutozelená, zelenožlutá až žlutá, ve správné zralosti pevná a středně šťavnatá. Chuť je sladce navinulá, středně aromatická, velmi dobrá. Při přeplození a nedostatečném vyzrání plodů je chuť méně uspokojivá. Pecka je menší, k oběma koncům protáhle zašpičatělá. Odlučitelnost dužniny od pecky je zpravidla velmi dobrá.
Hospodářské vlastnosti:
Plodnost: Je většinou středně pozdní, pravidelná a často velmi vysoká.
Odolnost: Stromy jsou středně citlivé na zimní mrazy, jsou však odolnější v době květu vůči pozdním jarním mrazíkům. Vůči šarce jsou velmi citlivé. Často bývají silněji napadávány puklicí švestkovou a roztočem. Odolnost proti moniliové hnilobě plodů je větší.
Tvar a podnož: Vhodné jsou kmenné tvary i zákrsky na myrobalánu nebo na St. Julien.
Doba zrání: je podle oblastí a jednotlivých typů v první a druhé polovině září, ve vyšších polohách až v 1. polovině října.
Celkové zhodnocení: Jedná se o nejrozšířenější u nás pěstovanou švestku. Plody mají universální použití. Dobře plodí a plody jsou velmi kvalitní zejména v teplejších oblastech a na vhodných stanovištích. Ve vyšších a příliš chladných polohách  plody špatně vyzrávají, bývají často příliš drobné a méně kvalitní. Je nutno vysazovat jen spolehlivě bezvirozní materiál. Nemůže být vysazována do blízkosti stromů napadených šarkou. Nedoporučuje se tradiční rozmnožování odkopky, které bývají téměř vždy touto chorobou napadeny.

 

(zdroj: www.sempra.cz)

OTg3ODN