Našim cílem je vybrat pro Vás vždy ty nejlepší jedince, tak aby Vám rostliny a pobyt na zahradě dělaly jen a jen radost!
Přejeme příjemné chvíle strávené na Vaší zahradě!
Úvod »OVOCNÉ DŘEVINY» Rakytník samec POLMIX
OPYLOVAČ - Samčí rostlina s velmi dlouhým obdobím kvetení. Opadavý trnitý keř až malý strom, dosahuje výšky 2-4m. Letorosty trnité, hustě pokryté stříbrnými šupinami, starší větve jsou rezavě hnědé. Listy jsou čárkovité, 2-8cm dlouhé, kožovité, svrchu zelené, zespodu rezavě stříbrné, plstnaté. Květy jsou čtyřčetné, hnědozelené, asi o polovinu menší než u samičích rostlin, vyrůstají v paždí listů. Kvete v březnu až dubnu, před olistěním. Neplodí.
Rakytník je dřevina nenáročná na půdní podmínky, snáší i suché, živinami chudé a zasolené půdy; upřednostňuje půdy s vyšším obsahem vápníku; je odolná vůči znečistěnému ovzduší, městskému klimatu; mrazuvzdorná.
Plody rakytníku mají vysoký obsah vitamínů. Obsahují provitamín A, dále vitamíny B1, B2, B6, vitamín C, E, K1 a F. Obsah vitamínu C je závislý na odrůdě, přírodních podmínkách a značně kolísá. Složkou plodů jsou flavonidy (kvercetin, kempferol, izokvercetin, rutin), leukoantokyanidy, katechiny a třísloviny, karotenoidy, aminokyseliny a pektin. Ze stopových prvků jsou v plodech rakytníku obsaženy železo, mangan, síra, bór, hliník, titan atd.
Účinky na organismus a použití. Plody se konzumují jako ovoce, a to buď čerstvé, nebo i přemrzlé. Zpracovávají se na džusy, džemy apod. I v těchto produktech zůstává zachován vysoký obsah vitamínu C. Šťáva z dužniny má baktericidní účinky. Stimuluje trávení, pozitivně ovlivňuje celkovou odolnost organismu proti infekcím. Plody se používají při celkovém oslabení organismu, v rekonvalescenci. Odvar z plodů se zevně aplikuje při kožních onemocněních. Odvar ze semen se používá jako projímadlo. V lékařské praxi se nejčastěji používá rakytníkový olej (Oleum hippophae). Má výborné regenerační schopnosti, stimuluje růst tkání při poškození kůže, růst vlasů. Používá se k léčbě ekzémů i hemeroidů.
Další význam. Kromě šťáv, džusů a marmelád lze plody využívat i k přípravě čaje. Vzhledem k tomu, že sklizeň plodů je dosti nepříjemná záležitost, a to kvůli trnitosti větví a drobnosti plodů, věnovali se tomuto problému šlechtitelé a výsledkem jejich snažení jsou nové velkoplodé formy s téměř hladkými větvemi. Takovou je např. odrůda ´Leikora´.