Našim cílem je vybrat pro Vás vždy ty nejlepší jedince, tak aby Vám rostliny a pobyt na zahradě dělaly jen a jen radost!

Přejeme příjemné chvíle strávené na Vaší zahradě!


Úvod »OVOCNÉ DŘEVINY» Slivoň - pološvestka 'STANLEY' - POLOKMEN


        

Slivoň - pološvestka 'STANLEY' - POLOKMEN

švestka

 

Číslo produktu: 120062
Parametr 1: POLOKMEN, prostokořenný
Parametr 2: podnož myrobalán
Parametr 3: nezasíláme - pouze osobní odběr
naše cena bez DPH : 535 Kč
naše cena s DPH (15 %):
615 Kč

Původ: Pološvestka – byla vyšlechtěna křížením odrůd Agenská x Grand Duke v USA na počátku 20. století.

Vlastnosti stromu: Růst je středně silný, v plné plodnosti jen slabší. Koruna je vysoce pyramidální, řidší, později často pohárovitého tvaru. Plodonosný obrost je dosti četný. Stromy kvetou raně a jsou samosprašné. Jsou dobrými opylovači.

Vlastnosti plodu: Plod je velký, podlouhlý, k oběma koncům zúžený (průměrná hmotnost    se pohybuje nejčastěji v rozmezí 30-40 g). Slupka je pevná, má barvu fialově modrou se světle modrým ojíněním. Je pevná a má nakyslou chuť. Stopka je středně dlouhá. Dužnina je zelenožlutá, někdy mírně načervenalá, v průměru středně pevná a šťavnatá. Při přezrání dužnina rychleji měkne. Chuť je navinule sladká, mírně aromatická jen v teplých oblastech a při dobrém vyzrání, v průměru dobrá. Při nedostatečném vyzrání plodů je chuť méně uspokojivá. Odlučitelnost dužniny od pecky je většinou dobrá.

Hospodářské vlastnosti:

Plodnost: Je raná, pravidelná a v průměru velmi vysoká.

Odolnost: Odrůda patří mezi tolerantní k šarce. Stromy jsou odolné vůči zimním mrazům, květy středně odolávají pozdním jarním mrazíkům. Plody jsou citlivější k moniliové hnilobě.

Tvar a podnož: Vhodné jsou kmenné tvary i zákrsky na myrobalánu. Pro nízké tvary lze doporučit podnož St. Julien A.

Doba zrání: Sklízí se koncem srpna nebo začátkem září.

Celkové zhodnocení: Jedná se o spolehlivě úrodnou pološvestku s tolerancí vůči virové šarce. Ve správné zralosti jsou plody vhodné pro přímý konzum. Jinak jsou velmi vhodné pro zmrazování a běžné kuchyňské zpracování.

YmZkMG